Je třeba udržet rentabilitu i krok s vývojem v zemědělství

Je třeba udržet rentabilitu i krok s vývojem v zemědělství
Reportáž
01.11.2019

Poblíž jihomoravských Ivančic a v údolí řeky Oslavy hospodaří zemědělský podnik pod názvem Pooslaví Nová Ves, družstvo. Živočišná výroba se soustředí pouze na chov dojeného skotu. V soutěži Mléčná farma roku obsadil podnik loni páté místo v holštýnské kategorii. Na první pohled je vidět, že management má vše pod kontrolou a stále hledá rezervy a skulinky, co by se dalo dělat. Nebojí se ani opouštět nerentabilní činnosti.

Člověk, který mne přivítal na reportáži v Nové Vsi, mně byl nějaký povědomý, jako bych ho znal z televize. Vypadá jako bývalý ministr Jurečka, ale… „Vítám vás v Pooslaví, jmenuji se Lukáš Jurečka a pracuji tady jako ředitel,“ představil se Ing. Lukáš Jurečka, který hned prozradil, že má ještě dva bratry, kteří se také věnují zemědělství. Aha, takže vše je jasné…

Zrušili jsme chov prasat a prodejny

U příležitosti dvacátého výročí od vzniku Pooslaví se konal v areálu Den otevřených dveří, kam v neděli 16. září prý přišlo neuvěřitelných 800 lidí. Ředitel a zároveň místopředseda představenstva Lukáš Jurečka tak měl připravené grafy dokumentující vývoj podniku za posledních 20 let, které mohl komentovat: „Pooslaví v současném uspořádání vzniklo v březnu roku 1999 jako nástupní organizace ZD Doubrava. V roce 2000 jsme měli 1400 dobytčích jednotek. Zlomový byl rok 2010, kdy se počet vlastníků změnil z 270 na šest. Začala se řešit rentabilita jednotlivých činností. Během dvou let družstvo ustoupilo od chovu prasat a výkrmu býků, zrušila se družstevní jatka a prodejny. Z živočišné výroby zůstal pouze dojený skot, v té době již zastoupený z velké části holštýnským plemenem. Počty následně ještě mírně klesaly, porážela se jatečná zvířata. V roce 2014 lze sledovat obrat. Pokles (DJ) se zastavil na 600 a nakoupili jsme vysokobřezí jalovice s cílem zvýšení nádoje,“ sdělil na úvod Lukáš Jurečka.

Celou reportáž naleznete zde