Podorlicko stále stoupá

Podorlicko stále stoupá
Reportáž
31.05.2021

Společnost PODORLICKO, a. s., Mistrovice hospodaří v podhůří Orlických hor. Zabývá se rostlinnou a živočišnou výrobou, dále pak provozuje dřevařskou výrobu a vlastní kuchyň, která vaří asi 300 obědů pro zaměstnance i pro další firmy v regionu.

,,U nás si můžete koupit kvalitní české brambory. Potřebujete stavební řezivo? Přijeďte k nám…“ takto se prezentuje na webu akciová společnost Podorlicko se sídlem v Mistrovicích, zejména z hlediska živočišné výroby významný zemědělský podnik Pardubického kraje.

Z původního zemědělského družstva Mistrovice vznikla v roce 1996 akciová společnost. Ta v roce 2009 ustoupila od chovu prasat a specializovala se v živočišné výrobě na chov českého strakatého skotu, vhodného pro tuto podhorskou oblast. PODORLICKO je majitelem společnosti ZEFA HČ, spol. s r. o., která se zabývá pastevním chovem masného skotu plemene charolais.

Rostlinná výroba je podřízena výrobě mléka. Z 800 ha zemědělské půdy je 540 orné, na které se pěstují obilniny (240 ha), víceleté pícniny (130 ha), silážní kukuřice (115 ha), brambory konzumní i sadbové (15 ha), hořčice na semeno (36 ha), trávy na semeno (30 ha), dále i množitelské kultury jetele lučního. Živočišná výroba firmy je provozována ve dvou střediscích. V Mistrovicích probíhá ve dvou stájích odchov jalovic od čtyř měsíců věku do sedmi měsíců březosti. Asi dva měsíce před porodem se jalovice přesunují na hlavní středisko výroby mléka ve Verměřovicích. Zde je chováno průměrně 450 krav, 35 vysokobřezích jalovic, 135 telat. Býčci jsou prodáni ve věku kolem třiceti dnů.

Celý článek ve formátu pdf zde