Co mohou očekávat mléčné farmy?

Co mohou očekávat mléčné farmy?
Rozhovor
01.12.2023

Aktuálně byl vyhlášen nový ročník soutěže Mléčná farma roku. Oslovili jsme specialistu na ekonomiku mléčného skotu Syrůčka Ph.D., aby na začátku vyhlášení nového ročníku popsal aktuální a budoucí situaci v chovech mléčného skotu i celém sektoru výroby mléka.

Jak si stojí chovatelé dojnic u nás a v mezinárodním srovnání, např. s Polskem a Německem? Vyzdvihl byste některé ukazatele? 

V ČR má chov dojeného skotu velkou tradici a význam pro české zemědělství a potravinářství. Jde o jedno z klíčových odvětví českého agrárního sektoru a je proto žádoucí minimálně zachovat současné stavy dojnic a úroveň užitkovosti i pro zajištění budoucí soběstačnosti v produkci mléka. V posledních letech stoupá průměrná dojivost krav a zlepšují se i ukazatele reprodukce a zdraví dojnic, což jen potvrzuje dobrou práci českých chovatelů. V rámci 27 členských států EU měla a má ČR nadprůměrnou dojivost (v roce 2021 podle Faostatu dokonce 11. nejvyšší na světě). V ČR byly dodávky mléka na hektar zemědělské půdy v minulém roce podle údajů Eurostatu 899 kg, což je na podobné úrovni jako v Polsku (880 kg) i jako průměr EU (898 kg) a méně než v Německu (1925 kg). V ČR ale bylo chováno méně skotu na 100 hektarů zemědělské půdy (39 kusů) než činil unijní průměr (46 kusů) i než v Německu (66 kusů) a Polsku (44 kusů). ČR je stejně jako celá EU, Německo i Polsko v produkci mléka soběstačná (nesoběstačné jsou některé státy jižní a východní Evropy). Ve srovnání s Německem i Polskem je v ČR dosahována vyšší průměrné dojivosti krav, v roce 2021 podle dat Evropské komise nižší na krávu a rok o 653 kg v Německu a o 2984 kg v Polsku. Dodávky mléka na hektar i intenzita chovu jsou dlouhodobě ze států EU jednoznačně nejvyšší v Nizozemsku. V dodávkách mléka na obyvatele je ČR v rámci unie mírně podprůměrná (93 % průměru EU), nejvyšší hodnoty tohoto parametru bylo v minulém roce dosaženo v Irsku. V průměru je v EU (284 kg, 100 %), v Německu (110 % EU) i v Polsku (95 % EU) oproti ČR (79 % EU) vyšší průměrná spotřeba mléka a mléčných výrobků.

Celý článek ke stažení zde