"Věříme v mléko!"

"Věříme v mléko!"
Rozhovor
02.01.2024

Vítězem soutěže Mléčná farma roku v kategorii Čestr v roce 2023 byla farma Řenče a. s. Lukrena. Ing. Pavel Netrval, předseda představenstva a ředitel společnosti, věří v budoucnost produkce mléka.


Prosím o krátké představení podniku.

Lukrena a. s. je tradiční zemědělský podnik. Hospodaří na 3300 ha zemědělské půdy. Rostlinná produkce je převážně podřízena výrobě živočišné – pěstujeme kukuřici, hrách, sóju, tritikale a další obilniny. Raritou je 48 ha ovocných sadů – jabloně, hrušně, švestky a třešně, dokonce i kanadské borůvky a hydroponicky ve fóliovníku pěstované jahody.
V Řenčích je ustájeno 520 dojnic, z toho je asi 160 českých strak a 360 holštýnek. Historicky jsme chovali plemeno C, až při propadu cen mléka před několika lety jsme se rozhodli pro převedení na holštýnské plemeno. Chovatelský duch nám však nedovolil kvalitní české straky jen tak překřížit, proto jsme si část stáda nechali. Aktuálně tedy odděleně chováme dvě plemena na jedné farmě.


Jaké jsou jejich výsledky?

Za kontrolní rok 2022 dosáhly dojnice plemene české strakaté 10 507 kg mléka za normovanou laktaci, při 3,80 % tuku a 3,51 % bílkovin. Zabojovali jsme i v holštýnském plemeni, které dosahuje 12 125 kg za laktaci, což je třetí místo na Plzeňsku. Stále zvyšujeme podíl holštýnské krve.


Kam dodáváte mléko?

Mléko od našich krav putuje již desátým rokem do mlékárny Goldsteig v Chamu přes mlékařské družstvo Západ. Jsme spokojeni, ale nevýhodou jsou přísnější normy na kvalitu, a to je při výrobě mléka omezení. Mlékárna stále vyžaduje certifikaci non-GMO i nonglyfosát, což mimo jiné limituje použití moderních postupů, jako je např. striptill.

Můžete se dlouhodobě chlubit tím, že dosahujete velmi dobré kvality mléka. Jaký máte recept?
Klíčový je welfare zvířat – důležitou roli v tom hraje výstavba nových stájí v minulých letech, některé z nich již začínáme opět modernizovat. Jde například o zkvalitnění ventilace proti tepelnému stresu.

Druhým hlavním faktorem je práce na dojírně – dodržování protokolů, důsledné dipování, dezinfekce… Klíčové je udržet pravidla při dojení – rutinu – na všech třech směnách.


Jaký je tedy počet somatických buněk?
V roce 2023 to bylo trošku těžší, ale za
poslední rok to bylo do 150 tisíc PSB.


Je v tom ještě něco?
Asi před čtyřmi lety jsme vybudovali míchárnu krmných směsí včetně extruzní linky. Vlastní extrudovaná krmiva jsou zárukou bezpečnosti, kvality a nezávislosti na cenových výkyvech. To pomáhá ke zlepšení ekonomiky výroby mléka a možná právě proto vyhráváme soutěže. Není vše ale růžové, poslední dobou trpíme srážkovým defi citem, krmiv 
máme málo.


Co plánujete do budoucna?
Jednoznačně věříme v mléko. Veškerý rozvoj fi rmy jsme podřídili živočišné výrobě – zvýšili jsme podíl kvalitních trav, vybudovali vlastní míchárnu, snažíme se precizovat stravitelnost a kvalitu objemných krmiv a masivně investujeme do moderních technologií. Na farmě Lišice zřizujeme středisko chovu holštýnského skotu pro 200 dojnic. Nedávno jsme dokončili zcela nový robotický kravín pro prvních 100 krav – dva roboty Fullwood, krmný robot Hetwin a automatické vyhrnování kejdy. Stáj jsme již naskladnili prvotelkami. Ověřujeme zde nejmodernější technologie. Výsledky se začínají dostavovat. Cílem společnosti Lukrena je chov 700 dojnic.

Lukáš Prýmas